Loading...

10 Praktika të Jashtëzakonshme që Kryheshin nga Egjiptianët e Lashtë

Screen-Shot-2018-03-04-at-11.08.54-PM.png

Ne zakonisht mendojmë se jemi plotësisht të ndryshëm nga njerëzit që jetuan në lashtësi. Tradita të çuditshme, gjuhë të panjohura, e kështu me radhë. Por arkeologjia tregon se e kemi mjaft gabim.

Kjo është një listë me fakte interesante rreth jetës së egjiptianëve të lashtë. Disa prej tyre janë me të vërtetë shokuese.

Ata nxorrën hekurin nga meteoritët

© wikimedia

Arkeologët gjetën rruaza metalike në një varr të lashtë. Këto rruaza ishin unike sepse egjiptianët filluan të nxirrnin hekurin vetëm 2,000 vjet më vonë. Pra, si i morën ato ojekte metalike? Përgjigjja është e fshehur në një hieroglife thotë fjalën hekur dhe e përkthyer zbërthet si “metal nga qielli”. Rruazat ndoshta ishin bërë nga material meteoriti.

Ata shpikën pastën e dhëmbëve

Ka disa prova që egjiptianët kanë prodhuar pastë dhëmbësh që nga viti 5000 pes. Kjo ishte një shpikje e nxitur nga nevoja pasi në egjiptin e asokohe në dhëmbët e tyre, bashkë me ushqimin, përfundonte edhe shumë rërë. Ata arritën të prodhonin pluhur. Por sot ne nuk e dimë mënyrën e saktë për të krijuar pasta të tilla. Mund vetëm të supozojmë

Ata përdorën trajtim me antibiotikë

© wikimedia

Ndonëse antibiotikët u shpikën zyrtarisht në shekullin e 20-të, mjekët e Egjiptit të lashtë përdorën feta të pjekura për të shëruar plagët e thata. Dhe ilaçe të tilla funksionuan mirë.

Ata formuan policinë e parë në botë.

© wikimedia

Forca e parë e policisë në botë u formua gjatë periudhës së Mbretërisë së Mesme (vitet 2050-1800 pes). Ajo përfshinte luftëtarët më besnikë dhe mercenarët e huaj. Policia egjiptiane u shoqërohej nga qentë dhe majmunë. Zyrtarët mbrojtën tempujt dhe sheshet e qytetit, përfaqësuesit e klasës së lartë dhe karvanët nga kriminelët. Ata ishin po ashtu si policë modernë (por me majmunë).

Ata ishin të parët që prodhuan birrë.

© wikimedia

Shumica prej nesh e dinë se punëtorët që ndërtuan piramidat u paguan me 4-5 litra birrë në ditë. Kështu që mund të konkludojmë se pirja ishte në një nivel vërtet të mirë. Egjiptianët ishin nga të parët që prodhonin këtë pije.

Kirurgët kryen operacione shumë të vështira.

© wikimedia   © pixabay

Egjiptianët e lashtë kishin njohuri të sakta dhe unike medicinale që mund të krahasoheshin me praktikat moderne. Shkencëtarët që shqyrtuan mumiet gjetën gjurmë të disa operacioneve sfiduese: operacionet e bypass-it të zemrës, transplantimin e organeve dhe madje edhe operacionet plastike. Për fat të keq, njohuritë e tyre kanë humbur, dhe nuk mund të themi se çfarë mjekët e lashtë do të mund të bënin tani.

Ata përdorën bravat e derës.

© smith

Çelësat e dyerve u krijuan në Egjipt dhe Kinë, ndoshta për shkak se pajisjet e tilla ishin të nevojshme. Sa më shumë njerëz që jetonin afër, aq më shumë arsye fqinjët kishin të mbyllnin derën. Kyçi prej druri egjiptian kishte një mekanizëm të thjeshtë.

Ata luanin booling

© ancientpages   © pixabay

Në një vendbanim të lashtë pranë Kajros, u gjet një sallë lojrash që datonte në vitin 3200 pes me topa të gdhendur dhe me madhësi të ndryshme me vrima për gishtat. Rregullat ndryshojnë, por loja ishte ende e dallueshme.

Ata trajtonin sytë

© Imhotep Holistic Healing Centre/facebook

Infeksioni i syve ishte një sëmundje e zakonshme midis egjiptianëve. Ata përdorën metoda të ndryshme të trajtimit (ndonjëherë edhe të çuditshme): ndonjëherë ata përdorni bojë bakteriale dhe substanca të bëra me … tru njeriu.

Ja se si përgatitej njëra prej recetave dukej: “Ndani trurin e njeriut në dy pjesë, përziejeni gjysmën e parë me mjaltë dhe aplikoni në sy në mbrëmje, thani gjysmën e dytë dhe aplikoni në mëngjes”. A kishte efekt? Nuk e dimë.

A na mungon ndonjë fakt i jashtëzakonshëm rreth Egjiptit të lashtë? Ndani njohuritë tuaja tek komentet!

Komentet
Top
Njoftim nga Shqipmedia. Kemi kaluar në faqe të re. Kliko këtuwww.shqip.media