Loading...

7 fakte që nuk i dini për gjirafat

Giraffe_Ithala_KZN_South_Africa_Luca_Galuzzi_2004.jpg

Bota do të ishte një vend më i vogël pa gjallesat e saj, dhe sidomos ato që janë të larta, si për shembull gjirafat. Më poshtë janë 7 fakte që duhet t’i dini në lidhje me to.

1 – Gjirafat janë të lindur me brirët e tyre të vendosur në drejtim të kundër nga koka e tyre. Më pas ato futen në kafkë, forcohen dhe zhvillohen. Për gjirafat meshkuj ato bëhen armë të fuqishme

2 – Pjesa më e madhe e lagështirës që gjirafat kanë nevojë, prodhohet ndërkohë që ata metabolizojnë ushqimin e tyre, por ato gjithashtu pinë ujë për të ruajtur lagështirën.

3 – Një masë trupore e madhe do të thotë një periudhë e gjatë shtatzanie. Gjirafat femra e mbajnë të voglin e tyre për 15 muaj, por ndërsa ata mund të rriten gjatë gjithë vitit, nuk kanë nevojë të risinkronizohen me stinët sa herë ato lindin.

4 – Gjirafat kërkojnë sasi të mëdha kalciumi dhe fosfori për të ndërtuar skeletet e tyre. Pas shkëputjes, ata e marrin shumicën e këtyre mineraleve nga ushqimet  e tyre.

5 – Një  gjirafë plotësisht e rritur mund të ngrejë dhe ulë kokën e saj deri në 5 metra dhe kjo ndodh vetëm falë një rrjeti të dendur kapilarësh që kanë që shërbejnë për ndryshimet e shpejta në presionin e gjakut.

6 – Gjirafat janë ndoshta kafshët pjellore më të mëdha në botë, duke transferuar materialin e tyre gjenetik nga lulet e një peme tek një tjetër.

7  – Familja e gjirafës përmban vetëm një tjetër lloj specieje: Okapi i rrallë. Ky banor i pyjeve me qafë të shkurtër, është zhdukur dhe kjo mendohet të ketë ndodhur për shkak të evoluimit të gjirafave.

Komentet

Leave a Reply

Top
Njoftim nga Shqipmedia. Kemi kaluar në faqe të re. Kliko këtuwww.shqip.media