Loading...

Humbja e vullnetit për jetë mund të çojë në “vdekjen psikologjike”

auto_stresi-emocional-demtimi-zemra-infarkti1512458783.jpg

Një studim i ri nga Universiteti i Portsmouthit në Britaninë e Madhe konkludoi se njeriu mund të vdesë nëse humb vullnetin për jetë.

Studimi i parë i këtij lloji u mbikëqyri nga fenomeni i “heqjes dorë” – një fjalë e përdorur për atë që njihet si “vdekje psikogjenike”, transmeton KosovaPress.

Hulumtimi i drejtuar nga dr. John Leach thotë se “heqja dorë” mund të rritet nga trauma që duket e pashmangshme dhe vdekja duket si një gjë e arsyeshme dhe e pashmangshme. Vdekja mund të ndodhë vetëm tre ditë pas tërheqjes fillestare nga jeta.

Është e rëndësishme të theksohet se ky kusht nuk është i njëjtë me vetëvrasjen.

“Vdekja psikologjike është e vërtetë. Nuk është vetëvrasje, nuk lidhet me depresionin, është një veprim i heqjes dorë nga jeta dhe zakonisht vdes brenda pak ditësh. Kjo situatë shumë e vërtetë është e lidhur shpesh me trauma të rënda”, tha Leach.

Ai beson se tërheqja mund të shkaktohet nga një ndryshim në korteksin e trurit, i cili kontrollon motivimin dhe sjelljen e synuar të një personi.

Komentet
Top
Njoftim nga Shqipmedia. Kemi kaluar në faqe të re. Kliko këtuwww.shqip.media