Mbretëritë më të fuqishme të botës moderne

auto_07mb1502108315.jpg

Në të kaluarën familjet mbretërore ishin udhëheqës të plotfuqishëm që kontrollon jetën e njerëzve të zakonshëm.

Edhe pse sot ato janë më ato kulte të madhërishme, vazhdojë të jetën disa nga familjet më me ndikim në jetën politike dhe shoqërorë të Mbretërive të tyre.

Në një shkrim të detajuar “Forbes”, siç transmeton Syri.net. ka radhitur 10 mbretëritë më të fuqishme të botës.

10 – Familja Mbretërore e Holandës

Image

Vendi udhëhiqet nga Mbreteresha Beatrix Wilhelmina Armgardm, e cila zotëron me shume pushtet se çdo monark ne fuqi i Evropës. Emeron kryeministrin dhe zëvëndësin e tij, si dhe nënshkruan për kthimin ne ligj te projektligjeve. Pasuria e familjes përfshin prona, investime dhe vepra arti antike, dhe shkon deri në 300 milionë dollarë

9 – Familja Mbretërore e Belgjikës

Image

E themeluar më 22 nëntor 1830, si një monarki kushtetuese nga Kongresi Kombëtar i Belgjikës, kjo familje mbretërore aktualisht është duke u qeverisur nga Mbreti Albert II. Larg nga konsideratat fetare dhe ideologjike, mbreti besohet se është autoriteti suprem i çështjeve administrative dhe politike të Belgjikës, shkruan syri.net. Përveç familjeve të tjera evropiane mbretërore, monarku i Belgjikës ndalet vetëm pas marrjes së betimit kushtetues, ndërsa vendet e tjera ndjekin maksimumin e abdikimit.

8 – Familja Mbretërore e Lihtenshtain

Image

Princi Hans-Adam II von und zu Liechtenstein A drejton vendin qe ka emrin e tij. Familja, pasuria e se cilës daton 900 vite me pare, ka koleksionuar vepra arti për katër shekuj. Familja ka ne pronësi 33 piktura te Rubens, numri me i madh i një koleksioni privat.

7 – Familja mbretërore e Marokut

Image

Ai qeveriset nga Mbreti Mohammed IV, i cili është vetëm 44 vjeç

I mbiquajtur “mbreti i te varferve” per përpjekjet qe ka bere për lehtësimin e varfërisë dhe përmiresimin e të drejtave të njeriut. Buxheti i pallatit sidoqoftë i kalon 960 mije dollarë në ditë, pjesa me e madhe e shpenzuar për veshje dhe riparim makinash

6 – Familja Mbretërore e Tajlandës

Image

Monarku Bhumibol Adulyadej ka mbretëruar më gjatë në botë. Ai ka lindur në SHBA dhe është arsimuar në Zvicër, shkruan syri.net. Pasuria e familjes përfshin investime, prona të paluajtshme. Ai shquhet si ambientalist dhe përdor për makinën vaj palmë. Pasutria e tij llogaritet deri më 5 miliardë dollarë

5 – Familja Mbretërore e Bahreinit

Image

E Udhëhequr nga dinastia e famshme al Khalifa që nga viti 1783, kjo monarki kushtetuese tani udhëhiqet nga sheiku Hamad bin Isa Al Khalifa, zjarri i transformimeve demokratike. Megjithatë, Bahreini ka një parlament të votuar në mënyrë demokratike, por vendimi i Mbretit konsiderohet si përfundimtar dhe askush nuk mund ta shkelë atë.

4 – Familja Mbretërore e Jordanisë

Image

Një komponent i rëndësishëm i shpirtit të Jordanisë, Familja mbretërore Hashemite u krijua në vitin 1921. Kjo familje merret për bazat institucionale për ngritjen e Jordanisë moderne dhe gjithashtu për kontributin e saj të rëndësishëm në rritjen e legjitimitetit demokratik. Monarku aktual i kësaj familjeje është Abdullah II, i cili u kurorëzua më 7 shkurt 1999, pas largimit të babait të tij, mbretit Hussein.

3 – Familja Mbretërore e Arabisë Saudite

Image

E themeluar nga Abdul Aziz ibn Saud në vitin 1932, mbreti i kësaj familjeje mbretërore përbën fuqinë politike absolute brenda Arabisë Saudite. Për shkak të parimit të saj teokratik, monarkia e Arabisë Saudite shpesh quhet diktatoriale, por kontributi i saj i rëndësishëm në ekonominë ndërkombëtare është vërtet i admirueshëm. Pasuria e familjes llogaritet deri në 19 miliardë dollarë

2 – Familja Mbretërore e Bruneit

Image

Haji Hassanal Bolkiah u bë sulltani i 29-të i Brunëit para 40 vitesh dukë trashëguar pasuritë ë një dinastie 600-vjëçare. Aktualisht është kryeministër i vendit të pasur më naftë dhe është koleksionist gurësh të çmuar, shkruan syri.net. Pasuria e tij llogaritet deri në 22 miliardë dollarë.

1 – Familja Mbretërore Britanike

Image

E udhëhequr nga Mbretëresha Elizabeta II, familja mbretërore e Britanisë është një nga familjet më të famshme në botë. Megjithatë, kjo familje nuk ka rol në punët e qeverisë por kontribuon shumë në angazhimet publike botërore.

Pas vdekjes mistike të princeshës Diana, kjo familje tërhoqi vcëmendjen e mediave ndërkombëtare. Më vonë, martesa e Princit Charles dhe Camila Parker gjithashtu u bë një thashethem ndërkombëtar. Mbretëresha ë Anglisë ka një program aktivi udhëtimesh dhe ka një koleksion më vlerë pullash dhe është pronarë e pronave të shumta në Angli dhe Skoci.

Image
Komentet
Top