Në këtë shtëpi nuk vijnë faturat e energjisë elektrike

shtepia-587x327.png

Në Brütten të Cyrihut është ndërtuar shtëpia e parë në botë që e prodhon vetë energjinë.

Nga jashtë, shtëpia duket që bie në sy: fasadë e errët, arkitekturë moderne. Më voni vëreni se këtu kursimi i energjisë është kapitalizuar.

Shtëpia e parë ishte përuruar rreth një vit më parë. Sipas promovimit, ndërtesa 6,1 milionë frangash është projekti më i shtrenjtë në sektorin e energjisë. Doris Leuthard, ministrja zvicerane për Mjedisin, ishte e pranishme në përurim të shtëpisë, raporton 20 minuta.

Shtëpia tërheq gjithë energjinë e saj nga dielli: jo vetëm në panelet në çati, por edhe tërë fasada përbëhet nga penelet diellore. Në verë, shtëpia prodhon energji të mjaftueshme. Për pjesën tjetër të kohës ka disa depo: një bateri të madhe në bodrum, e cila mund të ruajë energji elektrike për tri ditë, ose dy tanke të ujit me një kapacitet prej një çerek milion litra nën ndërtesë.

Uji mund të ruajë ngrohjen për një kohë të gjatë dhe është përdorur më pas për ngrohje.

Apartamentet kanë pajisje të tilla që kursejnë energjinë, makina të larjes, furrë dhe llamba LED. Banorët gjithmonë mund të kontrollojnë konsumin e tyre të energjisë në një ekran të vogël në apartament. Sipas Jörg SIGRIST, megjithatë, 2200 kilovatë orë në apartament ishin të mjaftueshme.

Komentet
Top