Loading...

PARASHIKIMET/ Banka Botërore: rritje e rreziqeve të biznesit për Ballkanin Perëndimor

potrosaci_ap_promo_0.jpg

Rajoni i Ballkanit Perëndimor do të përballet në periudhën deri më 2021 me rritjen e rreziqeve, të cilat mund të rrezikojnë rritjen e prodhimit të brendshëm bruto – GDP, e cila ishte parashikuar më parë me një normë prej 3.7 për qind – është ky vlerësimi i fundit i Bankës Botërore.

Në një analizë të rregullt periodike të trendeve financiare dhe ekonomike në rajon, u tha se gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor janë të ekspozuara ndaj rritjes së rreziqet e brendshme dhe të jashtme, duke përfshirë kontestet gjeopolitike dhe tregtare, si dhe një problem tjetër është zbatimi i reformave strukturore, e cila është më e ngadalshme se sa pritej.

Analiza i referohet Shqipërisë, Kosovës, Serbisë, Bosnjës Malit të Zi dhe Maqedonisë Veriore

Banka Botërore më herët njoftoi parashikimet në të cilën GDP në këto vende në periudhën 2019 dhe 2020 do të jetë në nivelin e 3.7 për qind ose 0.1 përqind më pak se në vitin 2018, apo më shumë mbi nivelin e 2.6 përqind e rritjes rajonale të PBB-së në vitin 2017.

Rritja më e lartë e PBB-së këtë vit është parashikuar në Kosovë – 4.4 për qind, pasuar nga Shqipëria – 3.8 për qind, pasuar nga Serbia – 3.5 dhe Bosnja – 3.4 për qind.

Për Maqedoninë e Veriut dhe Malin e Zi, parashikohet një rritje e PBB prej 2.9 për qind.

E gjithë kjo ka të bëjë me trendet e regjistruara në 2018, me parashikimet se Mali i Zi do të regjistrojë një ngadalësim të rritjes së PBB-së.

“Pavarësisht nga rritja më e madhe në 2018, më pak vende pune janë krijuar në rajon, që është rezultat i dinamikës së kufizuar të sektorit privat”, thotë analiza.

Për të ilustruar këtë pohim përmendet fakti se Ballkani Perëndimor në vitin 2018 krijoi vetëm 96,000 vende pune, kryesisht në prodhim dhe shërbime, ndërsa në vitin 2017 jo më pak se 171,000 vende pune.

Shkalla e papunësisë në rajon ka rënë në vitin 2018, por mbetet e lartë, veçanërisht për gratë dhe të rinjtë.

“Ata që bëjnë vendime politike duhet të zbatojë reformat që do të garantojnë rritje të qëndrueshme dhe nxitje në krijimin e vendeve të punës”, tha Linda Van Gelder, Drejtore e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor, duke theksuar se është e rëndësishme për të krijuar kushtet për zgjerimin e bizneseve të vogla, të cilat sjellin numrin më të madh vendeve të reja të punës.

Borxhi publik mbetet gjithashtu një problem për rajonin dhe Banka Botërore kujton se ato vende që kanë kryer konsolidimin fiskal kanë shënuar një rënie në borxhin publik.

Në shumicën e vendeve, borxhi publik mbetet i lartë dhe shpenzimet publike dominohen nga alokimet e mëdh të pagave në sektorin publik dhe programet sociale të pafinancuara.

Komentet
Top
Njoftim nga Shqipmedia. Kemi kaluar në faqe të re. Kliko këtuwww.shqip.media