Loading...

Racat janë evoluar nga paraardhës të ndryshëm

0198.jpg

Një deklaratë PUBLIKE nga partnerët e prestigjiozes Royal Society Geographic se njerëzit nuk janë të gjithë të ardhur nga Afrika – dhe se zezakët, të bardhët dhe aziatikët kanë paraardhës të ndryshmëm – është hedhur poshtë nga ekspertët e botës si “e rrezikshme”, “e gabuar” dhe “raciste. “(Ilustrimi: dy gra, dy specie? respektivisht një grua nga Guinea e Re dhe një grua nga Greqia).

Në një punim i trumbetuar gjerësisht dhe i cili duhët të dalë në formë të librit, Akhil Bkshai, udhëheqës i një ekspedite të madhe shkencore të kohëve të fundit të mbështetur nga kryeministri i Indisë, pretendon se “afrikan”, “Kaukazian” dhe “mongoloide” popujt nuk janë vetëm raca të ndara por dhe specie të veçanta, që kanë evoluar në kontinente të ndryshme. Duke iu përgjigjur kërkesës – e zhvilluar përderisa Bakshi drejtonte ekspeditën Gondwanaland nga India në Afrikën e Jugut – Profesor Lee Berger, palaeoantropologjist kryesor në Universitetin e Witwatersrand, menjëherë këmbënguli se, nuk ka pasur dallime thelbësore midis racave dhe se të gjithë njerëzit kishin rrënjët e njëjta gjenetike dhe fizike në Afrikë.

Teoria e përhapur shkencore e njerëzve modern – Modeli “Jashtë Afrikës” – është se ata lanë Afrikën vetëm 55.000 vjet më parë dhe zëvendësuan mbetjet e fundit të hominideve tjera të lashta që jetojnin në Evropë, Azi dhe gjetkë.
Dallimet e vjetra biologjike racore të “Kaukazit”, “afrikan” dhe “mongoloide” janë braktisur së fundmi nga shkencëtarët kryesorë – të mënjanuara, për shembull, nga Biblioteka Kombëtare amerikane të Mjekësisë në 2003.
Bakshi është vetë deklaruar kampion i një pikëpamje shkencore minoritare të quajtur “multiregionalism”, e cila pretendon që njerëzit modern kanë evoluar nga popullsi të veçanta Hominid. Hominidët përfshijnë të gjithë njerëzit dhe familjen e lashtë të paraardhësve të njeriut duke përfshirë paraardhësit tru-mëdhenjë të lashtë dhe llojeve të pasuksesshme si Neandertalët.

Megjithatë, Bakshi – i cili nuk është antropolog i trajnuar – ka lidhur me këtë model një teori që këto popullata kanë evoluar sipas materialit gjenetik që u ka mbetur kur janë shkatëruar superkontinentet parahistorike, Laurasia veriore dhe jugore Gondwanaland. Një figurë me ndikim në Indi, Bakshi është gjithashtu një regjisor dhe autor i cili ka udhëhequr katër ekspedita të mëdha shkencore që nga viti 1994. Bakshi ka pranuar në Sunday Times se “disa nga pikat e mia mund të provojnë të jenë të gabuara, dhe mund të shihen si politikisht jo korrekte.

Ai pretendon se rrënjët e “afrikan” popullatave ndodhen në vende si Australia, India, Sri Lanka, Filipine dhe Ishujt Andaman jo sepse ata janë zhvendosur atje nga Afrika, por për shkak se të gjitha këto masa kanë qenë dikur pjesë e Gondwanaland – dhe që të gjithë kanë evoluar veçmas. Të bardhët, sipas Bakshit, janë nga Laurasia dhe zezakët janë nga Gondwanaland. Ai argumenton se, 60.000 vjet më parë, njerëzit nuk mund të kishin kaluar oqeanet e gjera dhe shkretëtirat për të arritur vendet e largëta si Australia dhe Amerika e Veriut, dhe ata prandaj kanë evoluar atje.
“Argumenti i tij është shumë i hutuar i cili kapërcen nivelet më të mëdha, të cilat janë mjaft të pamundur për tu lidhur”, tha Tobias.

Megjithatë, ai shtoi se fotografia e vërtetë e largimit të saktë të njerëzimit modern nga Afrika ështe larg nga e vërteta./B.R.-Shqipmedia

Komentet

Leave a Reply

Top
Njoftim nga Shqipmedia. Kemi kaluar në faqe të re. Kliko këtuwww.shqip.media