Loading...

Rënie në bizneset e Eurozonës – Cilat janë arsyet?

eurozona.jpg

Bizneset në eurozonë patën performancë më të keqe se çfarë pritej gjatë marsit, pasi aktiviteti i fabrikës u ndërpre me ritmin më të shpejtë në afro gjashtë vite.

Nga ana tjetër një rënie në prodhim u kompensua pjesërisht nga një rritje e qëndrueshme, por relativisht e dobët në industrinë e shërbimeve dominuese të eurozonës. Megjithatë, anketat sugjeruan se ekonomia e bllokut kishte vetëm tremujorin e parë të dobët. Ndryshimi i Bankës Qendrore Europiane këtë muaj shtyu kohën e rritjes së ardhshme të normave të saj deri më 2020 dhe tha se do t’u ofronte bankave një raund të ri kredish të lira për të ndihmuar në rimëkëmbjen e ekonomisë.

Prodhimi gjerman u kontraktua më tej këtë muaj, u tregua një sondazh i përbërë duke ngritur frikën se mosmarrëveshjet e pazgjidhura tregtare po përkeqësojnë një ngadalësim në ekonominë më të madhe të Europës.

Ndërkohë, aktiviteti francez i biznesit u ngadalësua papritur pasi një kthim i kohëve të fundit u zhvillua nga avulli përballë kërkesës së përkeqësuar. Duke theksuar betejat me të cilat ballafaqohen fabrikat në rajon, indeksi i porosive të reja ka rënë në 44.5 nga 46.3, një nivel që nuk është parë që nga fundi i 2012. Rritja në industrinë e shërbimeve u ngadalësua në përputhje me një sondazh të Reuters. PMI-ja e saj u zhyt në 52.7 nga 52.8. Mbingarkesat e indeksit të punës ranë në 49.0 nga 51.0, për herë të dytë ka qenë në pothuajse tre vite.

Pra, me indikatorët e ardhshëm që po kthehen gjithnjë e më shumë, optimizmi për vitin që kemi përpara u dobësua. Indeksi i përbërë i prodhimit të ardhshëm ra në 59.9 nga 60.6.

Burimi:Reuters

Komentet
Top
Njoftim nga Shqipmedia. Kemi kaluar në faqe të re. Kliko këtuwww.shqip.media