Loading...

Tmerruese: OKB-ja kishte fshehur raportin, kanceri dhe leukimia në Kosovë nga uraniumi i varfëruar!

haxhiu2.jpg

Shqiptarët vazhdojnë të ballafaqohen me fshehtësitë apo misteret e zhvillimeve rreth tyre. Një raport i OKB-së i mbajtur sekret, zbulon apo pretendon se shqiptarët i janë ekspozuar tej mase sëmundjeve, veçanërisht kancerit. A është një raport propagandues i mbështetur nga shërbime që duan ta njollosin luftën e NATO-s, apo jo këtë nuk mund ta themi. Por, sipas mjekëve në Kosovë, nëse këta vërtetë kanë bërë hulumtime të sinqerta, numri i të sëmurëve nga kanceri është rritur dukshëm. Por, a kishim ne statistika të sakta para luftës? E sigurt që jo, të ndodhur jashtë sistemit, dhe madje të kërcënuar prej tij, ne nuk e dimë nëse para luftës ishim të ekspozuar më shumë ndaj kancerit për shkak të produkteve serbe, sikurse ndodh shpeshherë edhe tani, dhe nuk e dimë nëse rritshmëria e kësaj sëmundje vrastare ka të bëjë me uraniumin e varfëruar apo me ushqimet kancerogjene serbe?!

Ne po e ribotojmë këtë raport që pretendon të fajësojë përdorimin e uraniumit të varfëruar.

“Një tekst shokues që është publikuar në fund të shkurtit 2014, flet se OKB-ja ka fshehur raportin ku pretendohet se gati 10 ton të uraniumit të varfëruar janë hedhur në Kosovë në vitin 1999, nga bombardimet e NATO-së në atë kohë. Madje raporti shkon edhe më tej me shpjegimet se bombardimi i NATO-se ka ndodhur në kohën e të mbjellave, e uraniumi i varfëruar i hedhur ka ndikuar në cilësinë e ajrit, tokës dhe ujit, gjë që rezultoi në pasoja afat-shkurtra dhe afat-gjata në zinxhirin ushqimor. E kjo sipas raportit të bërë atë kohë, gjeneratat e ardhshme që jetojnë në toka të bombarduara do të vuajnë nga kanceri, leukemia, nga një numër i aborteve dhe që deformimi i të sapolindurve do të rritet” – ka shkruar kosovapress’i.

(Lexoni këtu: UN hid alarming report, almost 10 tons of depleted uranium dropped on Kosovo: http://inserbia.info/today/2014/02/un-hid-alarming-report-almost-10-tons-of-depleted-uranium-on-kosovo/)

Bakary-Kante-UNEP-1999

Raporti i Bakary Kante, shef i misionit të Programit të Mjedisit të Kombeve të Bashkuara në vitin 1999 rreth pasojave të tmerrshme të bombardimit të Serbisë nuk ishte publikuar asnjëherë.

Në maj të vitit 1999, Kombet e Bashkuara kishin fshehur prej publikut raportin e Bakari Kante, shef i misionit të parë të Programit të Mjedisit të Kombeve të Bashkuara (PMKB) rreth pasojave të mjedisit nga bombardimi mbi Jugosllavinë.

OKB-ja nuk e ka publikuar këtë tekst asnjëherë, por pjesë të tij, thuhet se dolën falë të intervistuarit të ‘Vesti’, gazetarit të pavarur Amerikan, Robert Parson, një raportues nga instituti ndërkombëtar në Gjenevë.

Ai kishte arritur të marr raportin e Kante nga burimet e tij në PMBK dhe ta publikojë atë në qershor të vitit 1999 në të përditshmen zvicerane ‘Le Courrier’ në një artikull të titulluar “Raporti alarmues i fshehur rreth pasojave dhe bombardimit të Jugosllavisë: Toksinë që OKB nuk do ta shoh”.

Parson kishte folur ekskluzivisht për ‘Vesti’ për atë se si raportet rreth pasojave në shëndet nga përdorimi i armëve me uranium të varfëruar në Ballkan, ishin kritikuar dhe ndryshuar në zyrat e Kombeve të Bashkuara.

Pas 12 viteve të qëndrimit të tij në Jugosllavi, e cila akoma po bombardohej në atë kohë, në maj të vitit 1999, ku ai ishte me misione të agjencive tjera të sistemit të OKB-së, Bakary Kante kishte dorëzuar një raport në PMBK i cili flet për tmerr ekologjik: atmosferë dhe shtresën e tokës në ish Jugosllavi, që ka qenë në mënyrë të përhershme e kontaminuar me materiale toksike për shkak të bombardimit të komplekseve industriale-kimike dhe përdorimit të armëve me uranium të varfëruar.

Raporti ishte kategorik në vlerësimin se gjeneratat e ardhshme që jetojnë në toka të bombarduara do të vuajnë nga kanceri, leukemia, nga një numër i aborteve dhe që deformimi i të sapolindurve do të rritet.

Më tej raporti i Kante, thotë se për shkak të bombardimeve, natyra në Jugosllavi është kontaminuar me substanca toksike e në mes të cilave më e rrezikshmja është bifenil polikloruara (PCB), shumë kancerogjene dhe përgjegjëse për sëmundje imunologjive. Raporti thekson se një litër e PCB mjafton sa për të kontaminuar një miliardë gallon të ujit.

Zvicra kishte paguar për heshtje?

Robert Parsons thotë se një burim direkt i informuar i kishte thënë atij se në Korrik të vitit 1999, një grup i shkencëtarëve zviceran kishin ardhur te një përfundim edhe më dramatik rreth efekteve të uraniumit të varfëruar në Ballkan, se sa ata që ishin të përfshirë në raportin e ndaluar të Bakary Kante.

“Hulumtimi i tyre ishte pjesë e aktiviteteve të grupit diplomatik FOCUS, i përbër nga Zvicrra, Austria, Rusia dhe Greqia. Pasi që Zvicra ishte ajo që po paguante të gjitha shpenzimet, anëtarët tjerë të grupit duhej të heshtnin”, – ka thënë Parsons.

Ushqimi i rrezatuar

Në raportin e tij Kante po ashtu paralajmëroi: “Bombardimi i NATO-se ka ndodhur në kohën e të mbjellave jetësore për popullsinë – misri, luledielli, soja, panxhar sheqeri dhe perimet. Uraniumi i varfëruar i hedhur ka ndikuar në cilësinë e ajrit, tokës dhe ujit, gjë që rezultoi në pasoja afat-shkurtra dhe afat-gjata në zinxhirin ushqimor”.

Shtëpia e Bardhë e dinte që bombat përmbanin uranium të varfëruar

Vetëm pas një presioni të madh publik amerikanët e pranuan se municioni ishte mbushur me uranium të ‘ndyrë’, që është më i rrezikshmi për njerëzit dhe ambientin.

Grupi punues i Ballkanit përbrenda PMBK ishte ai që alarmoi opinionin botëror me 17 Shkurt 2001 duke njoftuar se uranium i ‘ndyrë’ ishte hedhur në Kosovë.

Ishte njoftuar se analizat e 340 mostrave të baltës, ujit etj., kishin treguar për prezencë të elementeve transuraniumit siç është U-235 dhe gjurmë të plutonium dhe proceset e zbërthimit të atomit. Prania e plutoniumit ishte konfirmuar nga dy laboratorë: Instituti Suedez për Mbrojtje Radiologjike dhe Laboratori Zviceran AC-Speiz. – kështu përfundon shkrimin kosovapress.

***

 

Në vijim lexoni Raportet dhe materiale tjera rreth kësaj teme:

UNEP/UNCHS/BTF

The potential effects on human health and the environment arising from possible use of depleted uranium during the 1999 Kosovo conflict. A preliminary assessment

http://pashtriku.org/ngarkimet/dokumentet/Uranium-kosovo-1999.pdf

***

UNEP/UNCHS: THE KOSOVO CONFLICT

http://pashtriku.org/ngarkimet/dokumentet/finalreport.pdf

***

Use of depleted uranium weapons in Kosovo: map 1

http://mondediplo.com/maps/uakosovo

***

NATO confirms to the UN use of depleted uranium

during the Kosovo conflict

http://www.grid.unep.ch/btf/pressreleases/unep21032000.html

uranium-i-varferuar-kosove-1999

Komentet

Leave a Reply

Top